QT-verlenging door geneesmiddelen WEBINAR live

QT-verlenging door geneesmiddelen WEBINAR live

Frequent wordt je in de apotheek geconfronteerd met geneesmiddel-interacties waarbij het QT-interval wordt verlengd. Afgezien of je enig idee hebt wat dat QT-interval is, is de afhandeling van de bewakingssignalen niet eenvoudig of eenduidig.

Het QT-interval is een onderdeel van het elektrocardiogram. Een verlengd QT-interval kan leiden tot een zeldzame, maar wel ernstige hartritmestoornis, die we Torsade de Pointes noemen. Deze ritmestoornis kan, zonder medisch ingrijpen, leiden tot de dood. Daarom dus belangrijk medicatiebewaking uit te voeren op middelen die het QT-interval verlengen.

Hoe groot het risico op QT verlenging is bij gebruik van 2 of meer QT-verlengende geneesmiddelen is niet bekend. Tot voor kort was het medicatieadvies: "Overleg met de voorschrijver is vrijwel altijd nodig". Het gaat hier altijd om een potentieel risico. Vooral ook omdat in de apotheek niet alle risicofactoren bekend zijn, wat het bovenstaande advies niet zo gek maakt. 

In dit webinar gaan we in op wat een QT-interval is, waar je het op het ECG kan vinden, hoe de puls-geleiding normaal werkt en wat er gebeurt bij een ritmestoornis. wat een Ventrikeltachycardie is en een Torsade de Pointes. Met die bagage zoomen we in wat je er in de apotheek mee kunt (moet) doen.